Sexuell Sadism och Masochism; -en diagnos baserad på värderingar?
1.1 Bakgrund
När jag växte upp fick jag lära mig om sex att det var privat och skedde mellan en man och en kvinna som älskar varandra, och att allt mellan de två är tillåtet så länge båda är överens om det. Som vuxen har jag fått revidera det här påståendet många gånger om. Först handlade det om att det fanns något som hette homosexualitet, därpå följde bisexualitet, transsexualitet, transvestism, asexualitet och polyamorism. Allt detta är någorlunda accepterat i vårt samhälle, och diskriminering mot homo- och bisexuella är förbjudet enligt lag. Vi kommer nu till avdelningen för BDSM, för det handlar om människor som utför sexuella aktiviteter tillsammans under samtycke, men detta tycks av någon anledning inte vara acceptabelt i Sverige på 2000-talet. Hur kan det komma sig? Ju mer jag har fördjupat mig i BDSM-världen, desto mer förundrad blir jag över de fördomar och den diskriminering som fortgår i vårt samhälle, och som ingen verkar vilja göra någonting åt.Många unga lider idag av att veta att de klassas som sjuka, enbart för att de har ett annorlunda (icke normativt) sexuellt intresse, som de inte kan göra någonting åt. Det ges ingen information om några av de avvikelser som finns i skolinformationen vilket gör att de som är sexuella sadister och masochister tror sig vara udda och konstiga och därmed förtrycker sin sexualitet. Jag trodde Sverige var ett land som var öppet när det gällde sex, men ju mer jag läser desto mer ser jag hur nymoralisterna tar över media och sjukvård.För att späda på detta pågår en tyst debatt om huruvida man bör avskaffa sjukdomsbegreppen sexuell sadist och sexuell masochist som jag hittills inte kunnat ta ställning till.För att få ännu mer klarhet i detta beslöt jag att skriva den här uppsatsen om ämnet, det kanske finns en vettig förklaring någonstans?
1.2 Syfte
Syftet med uppsatsen är att få en klarare bild av hur forskningen ser på Sadomasochism, förklara lite om vad det är och undersöka huruvida det bör klassas som en psykisk störning eller inte. Jag vill också ta reda på varför och när man får sin läggning, samt se om det finns samband mellan sexualbrottsoffer och BDSM-utövare.
1.3 Frågeställningar
Mina frågeställningar är dessa:
1. Vad är Sadomasochism enligt DSM och ICD?
2. Vad är BDSM? Hur skiljer det sig från diagnoserna och hur liknar det diagnoserna?
3. Varför blir man sadist/masochist?
4. Bör man klassa den sexuella sadismen och masochismen som störningar?
1.4 Metod
För att få svar på mina frågor har jag använt mig av väldigt mycket litteratur samt sökt på Internet och pratat med människor som lever med BDSM i sin vardag. Jag har dessutom gjort en enkät där människor som själva definierar sig som BDSM-utövare har fått svara på frågor för att se hur de upplever sin omvärld och sig själva. Jag har läst boken Pervers? av Anna Bäsén och Niklas Långström och den var bra och informativ men det märks att de själva inte är insatta. Faktan de tar fram är något ensidig men inte desto mindre korrekt. Det som saknas är att det finns teorier som inte innefattar SM som en störning, utan som en normal del av livet.Jag har dessutom läst DSM-IV-TR and the paraphilias; an argument for removal av C. Moser och P. Kleinplatz. Samma sak gäller här att informationen och faktan är något ensidig, dock riktad åt andra hållet här, men inte desto mindre korrekt.Sedan har jag surfat runt på en hel del olika ställen som verkar vara säkra källor och samlat information, läst en del tidningar inom psykologin för att få en mer generell överblick. Jag gjorde dessutom en enkät (Bilaga 5.1) där 40 personer svarade på hur de ser sig själva och hur de känner att omvärlden ser på dem. Jag har dessutom pratat lite med några av dessa människor mer ingående, men inte så att det blivit några egentliga intervjuer.
1.5 Begreppsdefinitioner
APA - American Psychiatric Association
BDSM - Ett samlingsnamn för Bondage, Discipline, Dominance & Submission och Sadism & Masochism.
DSM - Diagnostics and statistical manual of mental disorders. Manual för diagnostisering av mentala sjukdomar och störningar, utgiven av American Psychiatric Association, och används av psykologer och psykiatrier även i Sverige. Nuvarande version kallas DSM-IV-TR
ICD - The International Classification of Diseases and related health problems. Används av socialstyrelsen för att klassificera och göra statistik over sjukdomar I Sverige. Den ges ut av WHO och ska egentligen inte användas för diagnostisering, men socialstyrelsen går enbart efter denna. Nuvarande utgåva är från 1997 och heter ICD-10SM - förkortning för Sadomasochism, ett samlingsbegrepp för sexuell sadism och masochism.
2.0 UNDERSÖKNING
2.1 Vad är Sadomasochism enligt DSM och ICD?
Om vi ska börja med DSM är det första vi ska titta på vilket kapitel vi talat om, vilket är sexuella avvikelser (i den amerikanska originaltexten Paraphilias, parafilier). Om parafilier står så här:
These mental disorders are characterized by recurrent, intense sexually arousing fantasies, sexual urges or behaviors generally involving (1) nonhuman objects, (2) the suffering or humiliation of oneself or one's partner, or (3) children or other nonconsenting persons that occur over a period of 6 months [?] which cause clinically significant distress or impairment in social, occupational, or other important areas of functioning
Det handlar alltså om återkommande, intensiva sexuella fantasier eller beteenden under en längre period än 6 månader. Dessa ska dessutom orsaka problem att fungera i personens vardag på ett eller annat sätt.
För att gå in på den direkta diagnosen sexuell sadism står där:
A. Over a period of at least 6 months, recurrent, intense sexually arousing fantasies, sexual urges, or behaviors involving acts (real, not simulated) in which the psychological or physical suffering (including humiliation) of the victim is sexually exciting to the person.
B. The fantasies, sexual urges, or behaviours cause clinically significant stress or impairment in social, occupational or other important areas of function.
Här spelar alltså inte någon roll om den som mottar smärtan är medgivande eller inte, utan det är den rena njutningen av att se någon lida som är det viktiga. Sedan ska även kriterium B fyllas, men idag är detta ganska lätt då de som utövar SM ofta har problem med sin vardag i form av diskriminering, mobbning eller bara känslan av att de gör något förbjudet (det sociala stigmat gör alltså att kriterium B lätt uppfylls).
För sexuell masochism gäller det omvända:
A. Over a period of at least 6 months, recurrent, intense sexually arousing fantasies, sexual urges, or behaviors involving the act (real, not simulated) of being humiliated, beaten, bound, or otherwise made to suffer.
B. The fantasies, sexual urges, or behaviors cause clinically significant distress or impairment in social, occupational, or other important areas of functioning.
Här kan vi alltså slå fast att en person som lyckas väl med att dölja sin sexualitet och slipper det sociala stigmat och därmed inte lider av det i sin vardag, räknas som frisk, medan en person som är öppen med sin sexualitet och därmed kanske blir av med jobbet, blir mobbad, hånad eller utsatt på andra sätt, kan räknas som avvikande eller sjuk.
Om vi sedan går över till ICD-10 skriver socialstyrelsen så här under "störningar av sexuell preferens":
F65.5 Sadomasochism
En preferens för sexuella aktiviteter där någon av parterna utsätts för smärta, förödmjukelse eller tvång. Omindividen föredrar att vara mottagare av sådan stimulation är det masochism, om personen däremot föredraratt utdela stimuli rör det sig om sadism. Det är vanligt att en och samma individ skaffar sig sexuell njutninggenom såväl sadistiska som masochistiska handlingar.
Här gör socialstyrelsen inte ens skillnad på sadism och masochism utan slår ihop kriterierna till en enda. Socialstyrelsen kommer dessutom med det tvivelaktiga påståendet att samma individ ofta utövar båda delarna. Vi måste dessutom i både DSM och ICD hålla i minnet att det finns specifika diagnoser för sadism och masochism som inte är sexuella.
2.2 Vad är BDSM? Hur skiljer det sig från diagnoserna och hur liknar det diagnoserna?
BDSM är utövandet av Bondage (att binda eller bli bunden alt. Frihetsberövad på annat sätt medelst handbojor el. dyl.), Dominans och underkastelse (alltså rollekar där den ena parten är den som bestämmer och den andra parten än undergiven och måste finna sig i vad den som bestämmer vill) och Sado-masochism (att ta eller ge smärta). I alla fallen faller utövandet under kriterium A i DSM om sexuell sadism och sexuell masochism. BDSM är alltså vad som sker när en individ utagerar sin sexualitet, men detta är enligt många utövare inte enbart sexuellt. För att förklara: smärta som ges och tas är inte alltid i syfte av sexuell upphetsning, även om det ofta mynnar ut i det efter en sk session. Smärtan kan i sig innebära avslappning och tillfredsställelse, detta utan att sex i vanlig hänsyn varit inblandat (via genitalier eller andra erogena zoner).
När vi pratar om dominans och underkastelse är det här ännu tydligare hur det påverkar de inblandades vardag, då det inte alls är ovanligt att individerna lever ut sina roller dygnet runt, sk. 24/7-förhållande. Individerna lever då efter givna, gemensamt bestämda, regler och har en maktförskjutning i förhållandet som tar sig ur sovrummet. Det är dock inte ovanligt att de som lever så här även leker andra rollekar där de gör det hela mer extremt, och inte sällan är SM och bondage en del av lekarna.De som utövar BDSM gör näst intill uteslutande detta under devisen SSC (Safe, Sane and Consensual), alltså säkert, med vett och under medgivande. Man fäster stor vikt vid att båda parter ska vara med på det hela och att man gör det under säkra och ordnade former. Det ställs dessutom höga krav på den som innehar makten i leken att kunna sätta stopp i fall att den undergivne/masochisten inte gör detta trots att det går över bestämda gränser. Det ställs med andra ord höga krav på lyhördhet och respekt i dessa förhållanden.
Själva utövandet är precis det som beskrivs i A kriterierna för diagnoserna i DSM och för hela texten i ICD, det som skiljer är att dessa människor oftast inte mår dåligt av sitt utövande eller låter det gå ut över sitt resterande liv på ett dåligt sätt. Däremot kan det bli stora problem och väldigt jobbigt för utövare som lever öppet, då dessa i många fall riskerar diskriminering i samhället. Av de som svarade på enkäten var det hela 50% som kände någon som blivit retad, mobbad eller hånad för sin sexualitet och 12,5 % som själva blivit diskriminerade. 22,5% av de som svarade på enkäten hade någon gång mått dåligt på grund av sin läggning och dessa faller då lätt under B kriterierna i DSM. Detta leder till att de som döljer sin läggning och slipper diskriminering och mobbning är de som inte diagnostiseras. Det ska då också tilläggas att många människor mår dåligt av att behöva dölja sin sexualitet, och även dessa kan då komma att omfattas av B kriterierna.
2.3 Varför blir man sadist/masochist?
Här går forskningen isär en hel del. Faktumet är att man inte kunnat få några entydiga svar. Vissa undersökningar visar att det finns en något högre grad av människor som utsatts för sexuella övergrepp inom de som utövar BDSM än i övriga befolkningen, andra tror att det beror på sociala konstruktioner, ytterligare några tror att det beror på andra trauman (icke sexuella) i barndomen, men det finns inga direkta resultat som är giltiga för samtliga sadister och masochister.
Om vi fråga utövarna själva då? Ja en del tror att det till viss del kan bero på sexuella trauman, men de flesta anser sig faktiskt vara födda in i det. På precis samma sätt som homosexuella anser sig födda med sin läggning, anser sig de flesta sexuella sadister och masochister att de är födda med sin sexualitet. Detta skulle kunna bekräftas om man tittar på hur stor del det är som upptäcker sin sexualitet tidigt. En kvinna jag talade med sa följande: Jo, vi lekte ju och jag blev bortrövad och fastbunden vid ett träd och sen skulle de andra rädda mig. Men jag ville ju inte bli räddad, jag tyckte bara att det var jättemysigt att få stå bunden så där.
I den enkät jag skickade ut var det så många som 62,5% som upptäckte sin sexualitet vid 15 års ålder eller tidigare. Hela 10% sa att de visste om sin läggning (men utan att kunna sätta ord på det) redan före 6 års ålder. De flesta var dock mellan 15 och 20 år den första gången de aktivt provade BDSM och därmed fick bekräftat att det var det de ville ha.
2.4 Bör man klassa den sexuella sadismen och masochismen som störningar?
Här brottas psykologerna med en svår fråga. Finns det egentligen belägg för att klassa ett sexuellt beteende som en störning? Våldtäkt klassas inte som en sexuell störning utan som ett brott till följd av en personlighets eller beteende störning. Så varför klassa medgivande, välmående vuxna som sexuellt störda grundat på vad de (APA) anser vara normalt eller onormalt sexuellt beteende? Vad skulle hända om diagnosen togs bort? Enligt Moser och Kleinplatz, inte mycket. De som mår dåligt över sin sexualitet gör det inte på grund av sexualiteten i sig utan på andra grunder. Dessa grunder kan vara tvångstankar, tvångsmässigt beteende, störningar i personligheten o liknande. Alla dessa finns det redan diagnoser för, utan att de ska behöva känna att deras sexualitet är det som gör att de är störda. Som exempel kan tas att en person som tvångsmässigt tvättar händerna för att den är rädd för bakterier, inte har problem med handtvättning utan med tvångstankarna i sig.Inte heller när det gäller sexualbrottslingar lider uteslutande av en störd sexualitet, utan allt som oftast är det en underliggande personlighets eller beteende störning som gör dem till brottslingar istället för fungerande samhällsmedborgare. Psykologerna har en hel del att ta ställning till innan DSM V släpps, och det här är en viktig fråga som måste tas i beaktande.
3.0 SLUTDISKUSSION
Att vi kulturellt sett förknippar kärlek och sex med en icke-våldsideologi är inget konstigt. Många av oss anser att kärlek innebär att inte göra illa sin partner, men när fallet är sådant att vi eventuellt gör vår partner psykiskt illa om vi inte gör dem fysiskt illa var landar vi då?Att förtrycka sin sexualitet kan inte, under några omständigheter, vara bra. Däremot finns vissa fall där utlevnad medför brottsliga handlingar (såsom i fallet med pedofili) och då måste detta stävjas. Frågan är dock om det bäst stävs med hjälp av en sjukdomsförklaring eller genom bättre lagar.Ett av de bekymmer som jag ser är att tidigare har icke önskvärda sexualiteter först varit kriminella och sedan gått över till att räknas som mentala störningar. Detta var fallet för homosexualitet, onani och stark sexualdrift hos kvinnor som några exempel. Idag ses dessa före detta störningar som fullt acceptabla beteenden och är strukna ur DSM för länge sedan. Jag kan inte se någon anledning till att den sexuella sadismen eller masochismen inte borde gå samma väg. Bara det faktumet att det finns en störning förknippad med normala människor med en viss sexualitet, gör att många mår dåligt och därmed genast kvalificerar sig som diagnostiserbara. De flesta som sökt hjälp, har det visat sig, har gjort det just på grund av samhällets inställning till dem, inte för att de själva mår dåligt av det.Den som, enligt mig, skrivit absolut bäst om detta är utan tvekan Charles Moser och Peggy Kleinplatz i sin avhandling, när de skriver:
A guiding principle in medicine is the dictum "First, do no harm." The confusion ofvariant sexual interests with psychopathology has led to discrimination against all "paraphiliacs."Individuals have lost jobs, custody of their children, security clearances, become victims ofassault, etc., at least partially due to the association of their sexual behavior withpsychopathology. This is not a new problem for psychiatry. Within the last 100 years, thelabeling of other sexual behaviors as pathological (e.g., masturbation, nymphomania,homosexuality) has caused untold misery. Judgments should be made on the basis of science,rather than the morality that is popular at the time of a given edition. It is time to reevaluaterigorously the Paraphilia section of the DSM.
Det finns inga undersökningar som stöder teorin om att sexualbrottslingar i första hand skulle vara sexuella sadister, snarare lider de av andra personlighetsstörningar och är av andra anledningar mer aggressiva och våldsamma än övriga befolkningen. Naturligtvis finns det de människor som är störda på andra sätt som använder sig av BDSM som en utväg för att rättfärdiga sina övergrepp, men detta är något som seriösa utövare fördömer och inget som bör ses som att det är sexualiteten som är boven i det hela.Det finns med andra ord ingenting som egentligen rättfärdigar att vi kallar en sexuell preferens eller läggning för ?störning? enbart för att den inte går enligt gängse sociala normer. Det jag definitivt fått ut av det här arbetet är att jag, liksom många andra, kommer jobba för en friskförklaring och ett bojkottande av de sexuella störningarna som diagnoser.För att avsluta kan jag också tillägga att Danmark sedan några år börjat revidera ICD-10 och däri plockat bort sado-masochism som störning. Borde inte vi följa deras fotspår? Hur det än är, trodde jag att vi var för fri sexualitet i Sverige?
4.0 Källförteckning
American Psychiatric Association. (2000). Diagnostic and statistical manual of mentaldisorders (4th ed., Text Revised).
Charles Moser Ph.D., M.D., Peggy J. Kleinplatz Ph.D. DSM-IV-TR and the paraphilias; an argument for removal (2003) http://moser.gelteye.org/
Pamela H. Connolly, Ph.D., Psychological Functioning of Bondage/Domination/Sado-Masochism(BDSM) Practitioners, Journal of psychology and Human sexuality, 1/2006 s. 79
W.L. Marshall, Pamela Yates, Diagnostic issues in sexual sadism among sexual offenders, Journal of Sexual Aggression (March 2004), Vol. 10, No. 1, s. 21
Anna Bäsén, Niklas Långström, Pervers? Om sex utöver det vanliga, Bokförlaget DN (2006) Socialstyrelsen, Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (ICD-10), http://www.sos.se/epc/klassifi/ksh97kap.htm
Personliga (men anonyma) diskussioner och intervjuer, främst med personer från communityna http://www.darkside.se och http://www.helgon.net
http://www.behavenet.com
http://www.londonfetishscene.com/wipi/index.php/Main_Page
http://www.praktiskmedicin.com/
http://www.revisef65.org/
Min nya blogg!
Här kommer jag kägga upp färdiga uppgifter från mina psykologistudier o dyl. Det kommer säkert hamna en del funderingar ang. psykologi här med.
Cheers!