"Män löser problem och kvinnor sprider dem"; -hanterar män och kvinnor kriser på olika sätt?
Jag vill undersöka myten om att män och kvinnor löser problem på olika sätt, eller snarare att män inte pratar om sina problem såvida de inte vill ha en lösning, medan kvinnor inte vill ha en lösning på de problem de pratar om. Finns det grunder för den myten? Fungerar något av sätten bättre för att få individen att må psykiskt bra? Samtidigt vill jag veta om kvinnor är mer sociala än män, eftersom det är en del av myten om vår problemlösning.
Enligt kursboken (Passer & Smith s.439) finns det tre olika strategier för att hantera stressande situationer; Problemlösning, Socialt stöd och känslomässiga lösningar. I kort innebär dessa att problemlösaren försöker finna en lösning eller anpassning till situationen, den som söker socialt stöd vänder sig till familj, vänner eller sjukvårdspersonal och de som använder känslomässiga strategier jobbar med sånt som förnekelse, undvikande, avslappning och liknande inre processer. Om myten skulle vara sann innebär det att undersökningen bör vissa att männen är problemlösare och/eller förnekande/undvikande, medan kvinnorna söker socialt stöd.
Metod
Jag valde ut 18 bekanta (nio män och nio kvinnor) för en enkät där de fick svara på nedanstående frågor:
Hur hanterar du primärt en kris, ex. äktenskapliga problem, arbetsrelaterade problem etc. ?
Har du någonsin befunnit dig i en situation där din vanliga problemlösning inte fungerade? Om ja, vad gjorde du då?
Hur tillbringar du din fritid?
Hur många timmar/vecka umgås du med dina närstående (sambo, barn, föräldrar o dyl)?
Hur många timmar/vecka umgås du med dina vänner?
Frågorna var flervalsfrågor och jag försökte göra ett urval som var så brett som möjligt med tanke på ålder (20-35), jag försökte dessutom få hälften män och hälften kvinnor så statistiken skulle bli så jämn som möjligt. Urvalet kan dock bli något missvisande då de flesta av deltagarna är akademiker eller universitetsstuderande. Större socialt och ekonomiskt urval, och även åldersurvalet, skulle ge en högre reliabilitet till undersökningen.
Resultat
Frågorna besvarades enligt nedan, i figurerna är männen representerade i de blå staplarna och kvinnorna i de röda.
Hur hanterar du primärt en kris? Två av männen och fem av kvinnorna svarade att de vänder sig till sina vänner/vänninor för att gemensamt finna en praktisk lösning. Fem av männen och en kvinna sa sig grubbla fram en lösning själva, en man och två kvinnor nyttjar en kombination av de två tidigare alternativen och en man sa sig konfrontera den problemet gällde.
På frågan om deras problemhantering någonsin misslyckats, svarade sju män och sex kvinnor ja, och endast två män och tre kvinnor svarade nej på den frågan.
Vad gjorde du då? Besvarades med att en man pratade igenom problemet med sina vänner, en kvinna funderade själv ut en praktisk lösning. Fem av männen tog hjälp av utomstående, ex. kurator, läkare, psykolog, och två av kvinnorna gjorde detsamma. En kvinna valde att försöka ignorera problemet och hoppas att det löser sig så småningom, en kvinna fortsatte diskutera med vänner och själv fundera ut en lösning, en kvinna vände sig till sina vänner och utomstående för råd, och en man valde att konfrontera den problemet gällde.
På frågan hur testdeltagarna spenderar sin fritid sa sig två män enbart engagera sig i sociala aktiviteter och två kvinnor sa samma sak. Två män och två kvinnor engagerar sig inte i sociala aktiviteter utan spenderar sin tid till stor del ensamma. Fyra män och fem kvinnor engagerade sig i både sociala och självständiga aktiviteter, och en man ansåg sig inte ha någon fritid.
På frågan där deltagarna skulle uppskatta den tid de spenderar med familj och närstående (timmar/vecka) såg männens svar ut som följer: 0, 0, 1, 60, 110, 120 Medeltalet här är 48,5 timmar, tre män kunde inte uppskatta tiden. Kvinnorna svarade så här: 0, 0, 7, 8, 40, 50, 70 med ett medeltal på 25. Två kvinnor kunde inte svara på frågan.
Den sista frågan gällde hur många timmar/vecka deltagarna spenderar med sina vänner och detta resulterade i att männen svarade så här: 1, 4, 5, 13, 15, 18, 30 medelvärdet blev 12,3 och två män kunde inte uppskatta tiden. Kvinnorna svarade så här: 2, 3, 5, 5, 7, 8, 12, 17, 20 och medeltalet för kvinnorna blev 8,8 timmar.
Diskussion
Resultatet av den här undersökningen känns inte helt överraskande, även om jag blev något förvånad över vad skillnaderna i problemlösningen bestod av, nämligen att kvinnor försöker lösa problemen i grupp och männen enskilt, i alla fall om vi ska se till de primära lösningarna. Det var dessutom förvånande att se att männen hade lättare att söka hjälp av utomstående än kvinnorna, jag hade nog trott att det skulle vara tvärtom. Vad gäller validiteten i frågorna ser jag inga större problem, men jag hade naturligtvis velat ha fler frågor och fler svarsalternativ för att få en bättre undersökning. De flesta valde dock samma svarsalternativ så jag tror att resultatet är reliabelt. Jag tror man kan få en bra undersökning på det här ämnet genom att ställa situationsspecifika frågor ex. "hur skulle du reagera i en dylik situation etc.". Dessutom tror jag att intervjuer och eventuellt även experiment där män och kvinnor får lösa problem enskilt, i grupp och i valfri konstellation (enskilt eller grupp valfritt) för att se vad de väljer och hur resultaten skiljer sig åt. Är män bättre på att jobba enskilt än kvinnor och vice versa? Jag hade gärna gjort en större och mer komplex studie, då det verkar som att män och kvinnor skiljer sig på andra sätt i sitt beteende än jag först trodde, och det vore intressant att veta varför och exakt hur mycket det skiljer.
Alltid trevligt att se när folk prövar sin tes. När vi pluggade kognitionsbiten så var det en hel del ut och pröva (för att lära sig metodik iofs) men det har det inte varit lika mycket utav senare under psykologutbildningen.
Hade gärna velat se staplarna! : )